21 februari 2006

Selecteer een schilder - nu voor het buitenwerk in het voorjaar

Nu het nog aan de koude kant is vindt Rohm and Haas Paint Quality Institute het een goede tijd een schilder te selecteren. Een paar tips:

  • Maak een afspraak met minstens drie schilders (in persoon) en vraag om offertes op papier voor het werk

  • Maak duidelijk wat het werk inhoudt en specificieer zo duidelijk mogelijk de materialen en methoden, bijvoorbeeld het aantal verflagen. Op die manier worden de offertes vergelijkbaar. Let erop dat start- en einddatum en het aantal mensen op de offerte staan vermeld. Informeer ook even hoe de planten of ander tuinmateriaal moet worden beschermd tijdens het werk

  • Garantie: over werk en materialen? Hoe lang geldt de garantie, wat zijn de voorwaarden? Dit zou in de offerte moeten worden verwerkt.

  • Is het bedrijf of de schilder bereikbaar, beantwoordt hij telefoon of e-mail vlot? Komt hij op tijd? Is de offerte duidelijk over het gebruikte materiaal en de tijd voor de arbeid? Let ook op de betalingscondities: zorg ervoor dat u zo veel mogelijk achteraf betaalt, zodat u controle houdt op het werk.

  • Kwaliteit van de gebruikte verf. Een hogere kwaliteit verf kost meer, maar zal ook langer goed blijven zitten. Dit is de investering zeker waard!

Open deuren over veilig werken met gereedschappen

Veel mensen werken graag aan het huis. Daarbij is het goed aan de veiligheid te denken. Een handig rijtje met veiligheidstips voor het werken met gereedschappen in huis:

  • gebruik veiligheidsmiddelen als oogbeschermers, oorpluggen, of stofmaskers. Bewaar de handschoenen voor het werken met hoekjes en gebroken glas of voor het opruimen

  • Werk alleen met gereedschappen als u fit bent

  • Als een zaag of boor stilvalt tijdens het werk, trek dan eerst de stekker uit het stopcontact voor te proberen het gereedschap los te maken van het materiaal

  • Als u voor een deur een ladder of steiger plaatst, doe de deur dan op slot of barricadeer deze op een andere manier

  • Sta maximaal op de derde trede van boven op een ladder en zeker niet op de steuntjes of het verfplateautje!

  • Soldeerlood is giftig, zorg voor voldoende ventilatie als u hiermee werkt!

  • Zet metalen goed vast een klem om te voorkomen dat het kan bewegen

  • Bescherm altijd de ogen als u met metaal werkt en draag dikke handschoenen met lange schachten tegen scherpe randen

  • Zorg voor een brandblusser en rookmelders als u geregeld met gereedschappen werkt

  • Werkt u in een garage, zorg dan voor een EHBO-set en een lijst met alarmnummers

  • Werk niet met sandalen, schoenen met open tenen of canvas schoenen en vermijd loszittende kleding die in een gereedschap verstrengeld kan raken

  • Maak een zaagtafel nooit met blote handen schoon. Gebruik een lange stok

  • Laat een motorzaag op snelheid komen voordat het in het werkstuk komt en zorg ervoor dat het niet verschuift

  • Laat geen gereedschappen onbeheerd achter, zeker niet als er kinderen bij kunnen komen!

20 februari 2006

Verbouwingsklachten op derde plaats

Wederom een berichtje uit de Verenigde Staten: klachten over verbouwingen staan daar op de derde plaats voor fraude en onjuiste handelingen. Het niet starten of afmaken van klussen is daarbij het belangrijkste, net als het op een andere manier dan overeengekomen uitvoeren van de opdracht.

Kind raakt in kluis van dhz-zaak

In de Verenigde Staten is een tweejarig kind opgesloten geraakt in een kluis van een doe het zelfwinkel. Het is niet duidelijk hoe het erin is gekomen, maar dankzij de inzet van een groots aangerukte ploeg hulpverleners kon het worden verlost.

Klusmarkt groeit met 4,6%

Een onderzoeksinstituut in de Verenigde Staten verwacht dat de klusmarkt met 4,6% zal groeien. Dit heeft betrekking op de artikelen die worden gebruikt om het huis te verbeteren.

08 februari 2006

Zes tips om vuile lucht in huis te voorkomen

De grootste gezondheidsproblemen voor de ademhaling komen niet van de vervuiling buitenshuis, maar door de vervuilde lucht in huis. Daarom: zes tips om de lucht te klaren.
- Verminder of verander het gebruik van chemicaliƫn in huis. Natuurlijke producten bevatten minder giftige stoffen. Moeten chemicaliƫn worden gebruikt, ben dan spaarzaam.
- Lucht kleding van de stomerij voor ze in de kast te hangen.
- Gebruik meer geavanceerde filters voor verwarming of airconditioning. Normaal genomen zijn ze bedoeld om grote deeltjes uit de lucht te houden om zo de ventilator te beschermen. Fijnere filters houden tot vijf maal zoveel stof tegen.
- Installeer een elektrische luchtreiniger. Zij zijn veel effectiever dan filters.
- Open de ramen om frisse lucht in huis te krijgen. De natuurlijke ventilatie is anders te beperkt.
- Plaats meer planten. Zij helpen de lucht in huis te zuiveren. Varens, klimopachtigen, areca palm en lelies zijn het ijverigste.