19 mei 2005

Nauwkeurig meten tot 8 meter

Stanley heeft een rolmaat uitgebracht: de Leverlock. De rolmaat is in verschillende maten tot 8 meter leverbaar en kan tot 2,1 m uitrollen zonder te knikken. Ook de breedte biedt keuze uit 12,5, 19 en 25 mm. Het huis is uitgevoerd in een zachter materiaal en een broekklem om het instrument ook bij je te kunnen houden. De haak is de precieze nulpositie en de nauwkeurigheid is in klasse II ingedeeld.

Weerstation met kleurenscherm

Zojuist kwam ik het ultieme tegen dat een liefhebber van weerstations over de streep moet trekken: een weerstation met kleurenscherm. Immers: al die saaie cijfers, daar wil je natuurlijk niet voor weten of het mooier weer wordt. En daar wordt de tuin, als die eenmaal geel is door te veel zon en warmte, ook niet groener van... Oregon Scientific is overigens de leverancier van dit apparaat dat uiteraard allerhande statistieken bijhoudt op gebied van weer en tijd, binnen en buiten.

Maglite komt met xenon in zaklampen

In auto's is het al de normaalste zaak van de wereld, maar op andere plaatsen is het wellicht wat minder. Maglite heeft de techniek van xenonverlichting in de bekende zaklampen geplaatst en claimt daarmee zo'n 96% extra licht te kunnen geven. Ook krypton lampjes kunnen de standaard halogeenexemplaren vervangen en die geven 69% meer licht. Het gaat hier om gewone vervangingslampjes, die Maglite in het assortiment heeft. Let op: mogelijk alleen in de Verenigde Staten.

Ferrari weerstations

Tot mijn grote verbazing is er ook een leverancier van weerstations in Ferraridesign op de Nederlandse markt te vinden. Het is Oregon Scientific die zich profileert met de snelle auto's en daarbij verschillende - digitale - weerstations met het bekende steigerende paardje op gele achtergrond in de collectie heeft opgenomen. Het is zelfs mogelijk de functies uit te breiden en de tijd met het paardje op de muur te laten projecteren. De weervoorspelling wordt in ieder geval op dit weerstation in ikoontjes weergegeven. Zo krijgt het merk toch echt een nieuwe dimensie.

Vuur maken met ijzer

Bij de scouting deed je het al: vuur maken met steentjes. Enorm veel geduld en vaardigheid was daarbij vereist. Dat kan natuurlijk veel eenvoudiger, bijvoorbeeld met deze stukjes ijzer. Door metaal tegen het ijzer te wrijven komen er vonken van 3000 graden Celsius vrij, die papier of andere lichte materialen eenvoudig doen ontbranden. De ijzeren deeltjes doen het ook goed als het materiaal of het ijzer nat is. In gebruik gingen na diverse (onder andere het Zweedse) legers voor, gevolgd door allerhande buitenmensen. Nu dus het grote publiek.

Gereedschapopbergkoffers van Bahco

Bahco heeft een serie gereedschapkoffers op de markt gebracht, die op de praktijk zijn ontworpen. Ze kunnen goed vertikaal worden gestapeld en zijn dan ook stabiel. In de koffers bevinden zich kunststof dozen die kunnen worden uitgenomen en die handig zijn voor het opbergen van schroeven en andere kleine spullen. Een van de handigheidjes is en scheidingsdeel dat kan worden opgevouwen als een kniekussen.

10 mei 2005

Flott brengt boor- en freesmachine voor modelbouw

De Duitse gereedschapsmaker Flott heeft het programma boor- en freesmachines voor modelbouw, prototypenbouw en opleidingen uitgebreid met de BFM1. Deze machine is geschikt voor frezen tot 16 mm en de freeskop kan aan twee zijden over 45 graden zwenken. Het toerentalbereik gaat van 0 tot 2200 toeren/min en wordt elektronisch bestuurd. De assen kunnen worden ingesteld met handwielen: x-as 220 mm, y-as 100 mm en z-as 180 mm.

02 mei 2005

Laser waterpassen met Stanley

Voor nauwkeurige werkjes is een goede waterpas over het algemeen onmisbaar: dan komen dingen aan de muur recht te hangen, zitten tegels recht en blijven ook ronde dingen gewoon op de vloer liggen, zonder weg te rollen. Stanley springt hierop in met een uitgebreide range aan laserhulpmiddelen. Die maken het mogelijk dat zelfs een persoon veel dingen recht kan maken.

De klusser kan beschikken over spotlasers, lijnlasers, kruislasers, roterende lasers, een afstandsmeter en een waterpasinstrument. De instrumenten kunnen worden gebruikt op de korte en lange afstanden, zowel binnen als buiten.

Bahco Power Cutter 1520 voor het zware snijwerk

Om dikke staaldraden, Bahco heeft het over pianosnaren tot 4 mm dikte, te knippen, is stevig gereedschap nodig. De Power Cutter 1530 van Bahco kan daarin voorzien. Hij is slechtes 21 cm lang maar een hogefrequentiegeharde snijrand en een stevige bevestiging zorgen voor een grote kracht. Er is een model met tweecomponentenhandvat voor extra stevige grip. Door het grote oppervlak dat met de hand in contact is, blijft het zware werk comfortabel.

Loodvrij solderen

Milieuvriendelijk solderen is mogelijk met Weller van Cooper Tools. Hiermee kunnen loodvrij gesoldeerde PCB's en elektronica worden gerepareerd en onderhouden. Het bevat tin (96,5%), zilver (3,0%) en koper (0,5%), met een smelttemperatuur tussen de 217 en 220 graden celsius. Het halogeengehalte bedraagt minder dan 0,005% terwijl het vochtgehalte laag is om ongewenst spatten te voorkomen.

Nemef: geen ongerustheid voor slagpicking

De bekendmaking van de 'slagsleutel'-methode om cilindersloten open te breken heeft volgens Nemef mogeljk tot verontrusting geleid. Dat is volgens de slotenfabrikant niet nodig aangezien deze methode nog geen 1% uitmaakt van het aantal inbraken. Het vereist enig specialisme. Bovendien kost het meer tijd om op deze manier een slot open te maken dan braak, insluiping of een andere 'conventionele' methode. Het overgrote deel van de inbrekers is namelijk op zoek naar een snelle buit.